Lasten-
suojelu
ja some
Opas sosiaalisen median käytölle lastensuojelussa
Lastensuojelu ja some. Opas sosiaalisen median käytölle lastensuojelussa.
© Lastensuojelun Keskusliitto ja tekijät | Helsinki 2016 | Toimittaja: Helena Jaakkola Graafinen ja tekninen suunnittelu: Kinestasis Oy / Veikko Anttila | Ihmishahmokuvat: Aino Sutinen | ISBN 978-952-7002-21-6 Lastensuojelun Keskusliitto | Armfeltintie 1, 00150 Helsinki | p. 09 329 6011 | toimisto@lskl.fi | www.lskl.fi
Lastensuojelun Keskusliitto

Oppaan käyttäjälle

Sosiaalinen media on jo monella tapaa osa lastensuojelun työntekijöiden arkea. Sen avulla on mahdollista osallistua julkiseen keskusteluun lastensuojelusta ja sitä kautta vaikuttaa lastensuojelun julkiseen kuvaan.

Mikä sosiaalinen media?
Tässä osiossa kerrotaan yleisesti siitä, mistä sosiaalisessa mediassa, tuttavallisemmin somessa on kyse. Lisäksi esitellään tavanomaisimmat ja suosituimmat sosiaaliset mediat ja kerrotaan, mihin ne soveltuvat. Luvun lopussa on muutamia lukuvinkkejä, joita on myös käytetty tässä osiossa tausta-aineistoina.
Miten lastensuojelusta puhutaan sosiaalisessa mediassa?
Lastensuojelu on tunteita herättävä aihe. Mitä lastensuojelusta puhutaan sosiaalisessa mediassa? Ketkä lastensuojelusta puhuvat ja kuinka lastensuojelun ammattilaiset osallistuvat tähän keskusteluun?
Sosiaalisen median työkäyttö
Lastensuojelun tehtävä on vaikuttaa lasten yleisiin kasvuoloihin ja voimavaroihin, tukea vanhempia kasvatustehtävässä ja toteuttaa varsinaista lasten suojelua. Tässä osiossa kerrotaan, miksi sosiaalisen median palveluita kannattaa hyödyntää lastensuojelutyössä, mitkä ovat tämän työvälineen mahdollisuudet ja mitkä reunaehdot.
Sosiaalisen median hyvät käytännöt
Tässä osiossa jaetaan tietoa sosiaalisen median hyvistä käytännöistä ja kuvataan, kuinka toimia sosiaalisessa mediassa, olet sitten mukana yksityishenkilönä tai työroolissa. Tarjolla on vinkkilistoja ja kokemuksia, mahdollisuuksia sekä esimerkkejä, sillä lastensuojelussa sosiaalisen median työkäyttö ottaa vasta ensiaskeleitaan.
Työhyvinvointi ja -turvallisuus
Tässä osiossa paneudutaan sosiaalisen median työkäyttöön lastensuojelun ammattilaisen työsuojelun ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Mikä sosiaalisessa mediassa voi lisätä lastensuojelussa työskentelevän psykososiaalista kuormitusta? Miten kuormitusta voidaan ehkäistä ja kuinka puuttua epäkohtiin? Mitä kollegiaalista tukea sosiaalisen median palvelut voivat tarjota?
Palaute
Haluatko antaa palautetta tai vinkata jostakin hyvästä lastensuojelun some-palvelusta tai käytännöstä?